A tánccipőkről

Passzol-e a cipőke, Pipőke?

Egyik-másik gyönyörűséges tánccipellő láttán megesik, hogy az ember lánya álla leesik. Felébred benne a királylány hajlam, ő is szeretne olyan csinosat, meg persze elképzeli, hogy ő is olyan kecsesen és elegánsan tud majd táncolni bennük, mint az a lány, és akkor majd őt is jó sokan felkérik! 🙂 Ám, néha az ember beszerzi az áhított lábbelit, és utána jön rá, hogy mellétrafált, és az nem annyira kényelmes, szép vagy megfelelő számára. A fiúk pedig sokszor nem is értik, hogy miért jó egy tánccipő, amíg ki nem próbálják.

Hamupipőke meséjében a cipőhöz keresik a megfelelő gazdát, én most a gazdáknak igyekszem tanácsokat adni, mi alapján válasszanak maguknak megfelelő cipőt. Bár többet írok a női cipőkről, az elvek és a szempontok nagyrészt uniszexek, ezért a fiúknak is ajánlom a folytatást. 🙂

Jelenleg főleg zoukot és kizombát táncolok, de az utóbbi tizenpár évben tanultam hip-hopot, társastáncot, salsát, boogie-woogie-t, hastáncot, west coast swinget, modern jive-ot. Ez idő alatt sok új barátja lett az első pár tánccipőmnek. 🙂 Azt hiszem már többen vannak mint egy tucat. 🙂 Te jó ég! Nem számoltam meg még őket soha! 😀

Váltócipő kötelező!

Számos tánciskolában kiírják az öltözőbe vagy a termek falára a fenti mondatot. Ennek nem csak az az oka, hogy nem szeretnek takarítani, vagy dörzsölik a tenyerüket, hogy vegyél tőlük egy pár drága tánccipőt. A váltócipő használata a közösség érdeke, mert azok a társaid, akik bőrtalpú táncos lábbelit hordanak nem fognak szeretni, ha a behordott kosztól csúszóssá válik a cipőjük, és ezáltal veszélyessé a szórakozásuk.

Emellett vannak más praktikus előnyei is a váltásnak. Az egyik a higiénia. Ha mozogsz, akkor jobban beleizzadhatsz a cipődbe, így jobb, ha az nem az utcai cipőd, amit egyébként egész nap viselsz. A nedvesség élteti a baktériumokat és a gombákat, és ugye, Te sem szeretnéd meghívni Ásókát a buliba! 😉 Ugyanezen ok miatt a váltózokni is ajánlott, és egy frissítő spray-t is érdemes lehet beszerezni (pl. teafa olajosat). Ismerek olyat, aki hintőport tesz a cipőjébe, hogy megelőzze az izzadást. Ez is egy jó módszer.

Akkor is érdemes váltócipőt hozni, ha nem szeretnéd, hogy az utcai cipőid megsérüljenek tánc közben, mert azért elő szokott fordulni, hogy egymás lábára lépnek a táncosok. Főleg az elején! 🙂

Ha kezdő vagy, akkor az első óráidra menj nyugodtan egy rugalmas, lapos talpú cipőben, ami kényelmes, és fogja a lábadat. Olyat amiből nem tudsz kilépni véletlenül. Ezen kívül egy fontos kritériumnak kell még megfeleljen a cipő: tudj benne forogni, azaz ha az egyik lábadra állsz, az elülső féltalpadra, és a másikkal rollerezve körbehajtod magad, akkor ne tapadjon a padlóhoz a talpa. Ezt kipróbálhatod otthon vagy a cipőboltban előre. Rajtam is mosolyogtak már eladók, mert táncolva próbáltam fel a cipőket. Ne aggódj, hogy hülyének néznek, legalább szereztél nekik pár vidám percet. ;D Ha a fentiek stimmelnek, akkor nagyobb baj nem lehet.

Hosszú távon miért jobb tánccipőt venni?

Amiért létezik külön cipő futók, vadászok, vitorlázók, lovaglók, kerékpárosok, stb. számára.  A táncos cipőkkel szemben is mások az elvárások, mint egy utcai cipővel szemben:

– Fontos, hogy rugalmas legyen és könnyű. Tudnod kell benne mozogni, és nem szabad befolyásolnia a mozgásodat. (Próbálj meg két téglával a lábadon táncolni!) 😉

– A megfelelő talppal kell rendelkeznie, hogy megfelelő kapcsolatot, elegendő csúszást és tapadást biztosítson egyszerre. Lehessen benne forogni, de meg is tudj benne állni.

– Stabilitást kell nyújtson, hogy kontrolláltan tudj benne mozogni, és elkerüld a sérüléseket.

– Kényelmesnek kell lennie, mert mégis csak szórakozni szeretnél bennük! Ne a cipő rontsa el a jó kis táncos estédet! 🙂

– Bírnia kell a strapát, hiszen nem szeretnél pár hónap után újat venni. Ahhoz kissé borsos az áruk.

Az csiricsáré sportcipőket egyrészt esztétikai okokból nem ajánlom, másrészt jó részüknek a talpa puhább gumiból készült vagy csúszásgátlós, ami alkalmatlanná teszi őket táncra, mert túlságosan tapadnak, így térd- illetve bokasérülést okozhatnak.

Az utcai cipőket szintén nem táncolásra találták ki. Sokkal hamarabb elhasználódnak, ha abban táncolsz. Így azok életét is meghosszabbítod azzal, ha tánchoz tánccipőt használsz. 🙂

Ha már úgy érzed, hogy elköteleződtél a tánc mellett, akkor mindenképpen fontold meg, hogy végy egy pár tánccipőt! 🙂

Itt egy videó, amiben egy kedves táncos lány bemutat néhány példát arra, hogy melyik cipő miért nem alkalmas táncolásra:

Még egy tipp: Ha új cipőt veszel, akkor annak idő kell, hogy betörjön, ezért ilyen esetben legyen nálad egy bevált régi, hogy szükség esetén le tudd cserélni, és ne ezen múljon az estéd sikere. 🙂

Milyen tánccipők léteznek?

Sokféle táncos cipő létezik. Hogy melyik kialakítás lehet a megfelelő számodra, az nagyban függ a tánc jellegétől (forgós, csúszós, pattogós, előre vagy hátra lépkedő). Most a teljesség igénye nélkül fogok írni azokról a fazonokról, amelyek szerintem a zoukhoz szóba jönnek. Így a karaktarcipőket, táncos csizmákat, sztepp, balett és flamenco cipőket kihagyom. 🙂

 

Egyik kedvelt csoport a jazz cipők, melyeket jazz tánchoz és különféle kortárs táncokhoz használnak, de a zoukosok is kedvelik, és a west coast swingesek között is előfordul olyan, aki ezt szereti. Ezek általában zártak, vászonból, bőrből vagy műbőrből készülnek, alacsony vagy magas szárú kivitelben. Fűzővel vagy gumírozással záródnak, kialakításuk uniszex. Talpuk vékony, jól lehet érezni bennük a talajt. Szükség esetén egy pár vékony, hajlékony talpbetéttel kényelmesebbé tehetők. A talp általában osztott kialakítású, tehát elöl a féltalpnál (angolul ball) és a saroknál (heel) van, a boltozatnál (arch) nincsen talp. Nagyon rugalmasak, kényelmesek, természetes érzést nyújtanak, könnyű bennük gördülve lépni. Olyan érzés, mintha egy zokni lenne rajtad. Kezdő zoukosoknak jó választás, mert ebben könnyebb megtalálni az egyensúlyt, mint egy magas sarkú cipőben, és általában olcsóbbak is a többi típushoz képest. Zoukhoz én a bőr talpú változatot vettem meg, de ismerősök elmondása szerint a gumi talpú is jó.

 

Hasonlít a jazz cipőkhöz, és külföldön kedvelt a zoukos lányok körében az úgynevezett görög tánccipő. Ennek talpa általában a latin szandálokéhoz hasonló felépítésű, a boltív alatt merevített, elöl viszont rugalmas, de létezik a jazz cipőkkel való keresztezése is, amely teljesen osztott talpú, és a boltív alatt is rugalmas. Felső része középen nyitott, így jobb szellőzést enged a lábnak mint egy átlagos jazz cipő. Fél és egy hüvelykes (1,27 és 2,54 cm-es) sarokkal is árulják, így ezt a típust is ajánlom kezdők számára, illetve gyakorló cipőnek.

Ritka, de láttam már zoukosok között forgótalpban táncolót is. Angolul foot thong (lábtanga) vagy footundeez néven fut ez a félzokni-szerű lábbeli, melyet a jazz táncosok szoktak használni a mezítláb táncoláshoz, hogy a forgások jobban menjenek. Nem biztos, hogy minden partner kedveli ezt a verziót, ezért annyira nem javaslom.

A következő nagy csoport, az úgynevezett dance sneaker-ek, amelyek a sportcipőkre hasonlítanak leginkább. Az általános különbség hozzájuk képest, hogy ezek talpa is osztott, s így szabadabb mozgást engednek a lábnak. Léteznek vékony és vastag talpú kivitelben. Az előbbiben talán jobban lehet érezni a talajt, viszont hamarabb elkophat. A magasszárú verziók a bokát is fogják. Általában gyakorló és bulizós cipőnek szokták használni fiúk és lányok, tanárok és diákok egyaránt, mert hosszú ideig kényelmes és uniszex (egy-két színt leszámítva). Talpuk általában gumiból készül, de léteznek bőr talppal is, viszont az a ritkább. Pattogósabb táncokhoz, mint például a boogie-woogie jobb választás lehet, mint a jazz cipő, mert a gumi rugalmasabb, és emiatt terhelést vesz le a térdekről. (Általában igaz a boogie-s és swinges gyakorló cipőkre, hogy rugalmasabb talppal készülnek.) A dance sneaker-ek fűzőit érdemes szorosan meghúzni, mert úgy tovább tartja meg a cipő az eredeti formáját. Zoukhoz is teljesen megfelelő lehet annak, aki jobban szereti ezt a fajtát mint a jazz cipőket.

Szalontáncos (ballroom dance) cipőkből léteznek modellek külön a standard és a latin táncokhoz férfiak és nők számára egyaránt. A női standard cipők általában egy zárt alkalmi félcipőre (pumps) hasonlítanak, és sok esetben rögzítő keresztpánttal is el vannak látva. Sarkuktól a talp hajláspontjáig fém merevítés (shank) fut, hogy megfelelő stabilitást nyújtson, a sarkuk pedig úgy van kialakítva, hogy az sok hátrafelé történő lépést, ami ezekkel a táncokkal jár, megkönnyíti, és bírja is. Egyik standard tánctanárom kifejezetten tiltotta a lányoknak, hogy latin cipőkben látogassák a óráit, mert azok sarkai nem ahhoz készültek, és letörhetnek, ami balesetveszélyes. Mivel a standard cipők jóval merevebbek a latin cipőknél, ezért nem javaslom őket zoukhoz.

A sarok és a boltív alatt a latin táncok cipői is erős talpmerevítéssel rendelkeznek a stabilitást végett, de mivel ezek a táncok precízebb lábtechnikát alkalmaznak, így a cipő eleje sokkal rugalmasabb felépítésű, hogy megfelelően tudja használni a táncosnő a lábfejét. A cipő nem akadályozhatja ebben, ezért a latin cipők szandál kialakításúak. Az elöl sokpántos változatok jobban követik a mozgó láb formáját, hátrányuk, hogy a vékony pántok könnyebben megnyúlnak, és egyes esetekben kikandikálhat a kis lábujj a pántok közül. Az egypántos megoldások ezzel szemben kevésbé nyúlnak, viszont lefeszített lábfej mellett nem mindig mutatnak jól. Ezeket a cipőket bulikban általában mezítláb szokták hordani, mert így a harisnya nem kezdi ki a talpat, nem csúszik meg a belső talpon, és nagyobb biztonsággal lehet bennük táncolni. Fellépésekre, versenyekre valószínűleg megszokottabb viselet a harisnya. Akik magas sarkú cipőben táncolják a zoukot, azok latin szandált szoktak használni. Kezdő zouk táncosoknak kevésbé ajánlom ezt a választást, mert ezekben táncolva nehezebb megtartani az egyensúlyt. Ennek ellenére nem kell lemondani a latin szandál kialakításról, mert ezek a cipők léteznek többféle sarokmérettel. Erről bővebben még írok lentebb.

A férfi cipőkről külön írok egy kicsit, bár annyira nem vagyok járatos a férfi modellek terén. Általában a zoukos fiúkat dance sneakerekben és jazz cipőkben látom táncolni. A standard cipők szerintem nem jönnek szóba a műfajhoz, mert nem elég rugalmasak. A kontrasztos (pl. fekete-fehér) színű cipők inkább a virtuóz lábtechnikával rendelkező táncosoknak szólnak, és inkább olyan táncokhoz illenek, mint a salsa és a swing alapú táncok. A latin cipők 1–1,5 hüvelykes (2,54–3,8 cm) sarkú verzióját meg általában nem kedvelik a srácok, mert szokatlan számukra a magas sarok. Egy alacsonyabb verziót esetleg meg lehet próbálni. Mindenesetre úgy gondolom, hogy a szempontok hasonlóak, mint a női cipőknél, ezért Fiúk, Nektek is érdemes tovább olvasnotok. 🙂 De ha már itt járunk, megragadnám az alkalmat, hogy adjak egy tippet, amit érdemes betartanotok: A tánchoz választott zokni színe legyen egyező a cipő és/vagy a nadrág színével. Ma már elfogadott viselet a rövidnadrág is a bulikban. Ehhez javaslom a rövidebb szárú zoknikat, cipőhöz illő színű vagy testszínű változatban. 😉

Mit érdemes tudni a cipőtalpakról?

A legtöbb tánccipő talpa vékony, hogy jól érezd a kapcsolatot a talajjal. Bizony, itt is kell a “konneksön”! Az első táncpartner a padló, ahogy egyik tanárom fogalmazott. A belső talpat általában puhára készítik, hogy kényelmes legyen, és csillapítsa az esetleges “lengéseket”, de szükség esetén lehet még betéttel, féltalp-betéttel puhítani. A géles betéteket nem ajánlják, mert rontják a talajjal való kapcsolatot.

A külső talp táncstílustól és modelltől függően általában szarvasbőrből (angolul suede) vagy olyan gumiból (rubber) készül, ami tánchoz is megfelel. Ezeket a cipőket nem utcai használatra tervezték, hanem tiszta, sima padlóra, parkettre. Ha utcán használod őket, akkor hamar tönkremennek, elkopnak, és a bőrtalpúak sokkal büdösebbek is lesznek, mert több baktériummal találkozik az izzadság és a kosz keveréke, amit a cipő talpa összeszed. Érdemes a durva felületekről, a nedvességtől és a kosztól óvni a cipőidet, és külön kis zsákban mindig magaddal vinni a táncos eseményekre, és helyben átcserélni. Jó, ha légáteresztő anyagból van a zsákod, hogy otthon se kelljen külön kipakolni a cipőt szellőztetni, hanem ki tudjon száradni a zsákban felakasztva. Zoukhoz én bőr talpú cipőket használok, akár szandálról, akár jazz cipőről van szó, mert azt szoktam meg a többi táncban, és azokban könnyebben tudok forogni, de a gumi talpú jazz cipőkről is jókat meséltek, akiknek olyan van.

A bőr talpakról fontos tudni, hogy külön ápolást igényelnek. A táncparkettről különösen jól összeszedik a koszt. Ez beltérben általában por, ami főleg az elhalt és lehullott hámsejtekből áll, így zsíros, ezért jó csúszóssá tudja tenni a cipő talpát. Ennek elkerülésére, és a megfelelő tapadás visszanyerése érdekében szokták tánccipőkhöz készített drótkefével kikefélni a talpukat. Valaki ezt minden használat után megteszi, valaki csak időnként, vagy akkor, amikor túlságosan csúszós a padló. Ezt majd kitapasztalod, de időnként mindenképp érdemes kipucolni. Az alábbi videó bemutatja, hogy hogyan használd a cipőkefét.

Tipp: Versenytáncos berkekben vannak, akik azt mondják, hogy a kefélés után le szokták kenni ricinus olajjal a cipőjük talpát, majd újra kikefélni, és ettől még jobb lesz, mert nem csúszik annyira. Ezt még nem próbáltam, mert nekem így is megfeleltek a cipők az elvárásnak. Akinek van erről tapasztalata, azt kérem, hogy írja meg nekünk! 🙂

Még egy tipp: Ha nem csúszik eléggé a cipőd talpa valahol, akkor tehetsz rá hintőport. De figyelj, hogy ne hordd nagyon szét, mert másoknak meg korcsolyapályává teheted vele a parkettet! 🙂 Emiatt néhol előfordul, hogy tiltják is a használatát.

Milyen sarok jó táncoláshoz?

A cipő sarka akkor van jó helyre helyezve a cipőn, ha az a lábszárcsontnak a meghosszabbítása, így adja a legnagyobb stabilitást. Azért sem ajánlom, hogy utcai magassarkúban táncolj, mert annak egyáltalán nem biztos, hogy jó helyen, és a tánchoz megfelelő módon van rögzítve a sarka. Az utcai magas sarkú szandált pedig azért nem javaslom, mert általában hátul is csak pántokkal fogja a lábat, ami a sarokhoz képest nem fix, elmozdulhat, urambocsá’ el is szakadhat. A tánccipők hátsó része általában zárt. Ezt hívják a cipő kérgének, ez a sarokhoz képest fix, nem mozdul, így sokkal biztonságosabb, ha rendelkezik ilyennel a lábbelid. Ha felveszed a cipődet, és nem tudod mozgatni a cipőt a lábad nélkül és fordítva, és úgy érzed, hogy az olyan mintha a lábaddal egybenőtt volna, mintegy meghosszabbításaként, akkor jót választottál! 😉

Alapvetően a magas sarkú cipőkben jobban mozog a csipő, így érthető, hogy ezeket használják a latin táncokhoz. Minél magasabb a sarok, annál jobban rá van kényszerítve, illetve annál kisebbet tud benne lépni a viselője. Valószínűleg a kizombások emiatt használnak a versenytáncosoknál is magasabb sarkú cipőket. 🙂 Viszont, amíg nem érzed magad komfortosan bennük, addig inkább próbálkozz alacsonyabbakkal, és folyamatosan szoktasd magad hozzá. Mielőtt az első tánccipőmet megvettem (még társastánc órákra) én sem hordtam magassarkút, ezért egy két hüvelykes (5 cm-es) sarok mellett döntöttem. Be is vált. Később már az tűnt kicsinek, és a 2,5–3 hüvelykes (6,35–7,62 cm) a megfelelőnek, de kellett a lépcsőzetesség. 😉 Zouknál viszont lehet, hogy nem az 5 centissel kezdeném, hanem lejjebb, például egy kubai sarokkal, és nem is mennék 3 hüvelyknél (7,62 cm) feljebb, mert zoukban sokszor lépünk előre nagyot féltalpra, és azt magasabb cipőben már nehezebb szépen kivitelezni. De persze a lábmérettől is függ, hogy ki mekkorát tud hordani, mert igazából a lábfej meredeksége a mérvadó nem a sarok mérete, csak az utóbbit könnyebb mérni. Mindenesetre az a minimum, hogy a cipőben egyenesen megállva még lábujjhegyre tudj emelkedni.

A latin cipők sarkai nem csak méretükben, de alakjukban is különböznek. Létezik az ún. kubai sarok, ami 1,5 hüvelykes (3,8 cm) “blokk alakú” sarok, mely alulról szarvasbőrrel fedett, felülete nagy, ezért stabil. A west coast swinges lányok nagy százaléka ezt használja, mert ott előrefelé lépéskor szokás sarokra lépni, és úgy gördülni tovább, ahogy az utcai sétálásnál. Zoukra is kényelmes, és nyáron jobb mint egy zárt cipő. Ezen kívül léteznek még különböző méretben barokk (angolul flared) sarkú cipők illetve tűsarkú (slim vagy stiletto) cipők. Az előbbiek alakja alul kiszélesedő, így jobb stabilitást biztosítanak, az utóbbi kisebb felületen találkozik a padlóval, így ingatagabb. Én az előbbit ajánlom inkább, ha zoukhoz keresel cipőt.

Magas sarkú latin cipőkhöz a boltokban szoktak árulni ún. sarokvédőt is, mely rendszerint egy átlátszó, gumiból készült kupak, ami meleg vízbe téve megpuhul, és a sarokra lehet húzni. Ha ilyet vásárolsz, akkor figyelj rá, hogy olyat vegyél, ami a cipőd sarkához való, mert többféle létezik. Előnye, hogy szükség esetén, amikor a kopás miatt a kelleténél már ingatagabb a cipő, könnyebben cserélhető, mint a sarok, illetve kevésbé csúszik, és kicsivel szélesebbé is teszi a sarkat, egyúttal stabilabbá a cipőt. Vannak helyek, ahol a parkett védelme érdekében kötelezővé is teszik a használatát. Van, aki nem szereti mert még magasabbá teszi a cipőjét, vagy mert sok esetben világít az UV-ben. Az alábbi videóban szereplő lány egy alternatív megoldást mutat be a sarkak védelmére: tehenek patájára készített bőr fedőréteget ragaszt a cipő sarkára. Így is lehet. 🙂

Milyen pántozást válassz?

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy minden esetben légy benne biztos, hogy a cipőd stabilan fogja a lábadat, ne legyen laza, mert ha mozgás közben kifordul belőle a bokád, és rosszul lépsz, akkor az súlyos sérülést is okozhat, ami nem biztos, hogy maradandó nyomok nélkül gyógyul. Ezért első sorban ne a cipő szépsége alapján válaszd ki, hogy melyik cipőt veszed meg, legyen az alapvető követelmények között, hogy jól fogja a lábadat, és kényelmes legyen!

A 8 mm-es vagy szélesebb pántok nem vágnak bele a bőrbe, de jól tartanak. A rugalmas pántokkal annyira nekem nincs jó tapasztalatom, vigyázz, hogy tartsanak azok is eléggé, ha olyat választasz! A pántozás alapján két nagyobb csoportba oszthatjuk a cipőket. Az egyik a T-pántos csoport a másik az X-pántos csoport. A T-pántos nyomást vesz le a bokáról, és jobban fogja a lábadat a hagyományos utcai pántozásnál. Az X-pántos a boltív alatt vezetett pánttal erősen a cipő alapjához fogja a lábadat, ezért nagyon stabil. Lehet a boka felett is vezetni. Illetve léteznek olyan cipők is, amelyeken mind a két pánt megtalálható. Ha vékony a lábad, mint nekem, akkor különösen ajánlom a boltív alatt vezetett X pántot, feltéve, hogy a két vége a kéreghez közvetlenül van rögzítve (és nem egy fülön van átbújtatva az Achilles-ín mögött), mert ez az összeállítás akkor is biztos tartást ad, ha esetleg elöl annyira nem fogja szorosan a cipő a lábadat mint kellene.

Tipp: Kevesen tudják, de a női latin cipők pántjai azért készülnek olyan hosszúra, hogy bárkinek jók legyenek lábfej vastagságtól függetlenül, a végükből pedig le lehet vágni, hogy ne lógjon le még egy 10 centis pánt a cipőről feleslegesen elcsúnyítva azt.

Hogyan válassz méretet?

Szokták mondani, hogy az utcai cipőd méreténél eggyel kisebb méret lesz jó, és úgyis nyúlik a cipő. Tényleg nyúlhat, bő cipőt ne vegyél meg, de olyat se, ami szűk! Az angolok úgy fogalmazzák meg, hogy passzoljon mint egy kesztyű! Fontos észben tartani, hogy bármilyen észrevehető nyomás, kényelmetlenség sokkal nagyobb mértékben fog jelentkezni, egy pár perc tánc után, ezért olyan cipőt válassz, amely tényleg passzol erőltetés nélkül. Tartson, legyen szoros, de ne fájdalmasan!

Mielőtt döntesz, próbáld ki az alábbiakat:

– Nem elég ülve felpróbálni, állj meg benne egyenesen! Ilyenkor sem szabad lábujjaidnak behajlítva lennie.

– Nézd meg, hogy ha spiccelsz, akkor hogy viselkedik a cipő. Ha sokkal túllóg a talpa a lábadon, akkor próbálj meg egy kisebbet is, és utána dönts!

– Próbáld ki, hogy mennyire csúszik oldalra, előre a lábad, ha felveszed. Ha annyira előrecsúszik, hogy be tudsz nyúlni a sarkad mögött a cipőbe, akkor az a modell nem megfelelő számodra. Ha a pántok nem engedik előrecsúszni a lábad, de az első résznél 2-3-4 ujjadat be tudod tenni a pánt és a lábad közé, akkor az sem az igazi. Valószínűleg vékonyabb a lábad az átlagnál. Ilyenkor megoldás lehet, ha olyan modellt kérsz, amely elöl is csattal állítható. Ez a fajta akkor is jó lehet, ha később kinyúlik, mert később tudsz állítani rajta.

Akár online vásárolsz tánccipőt, akár boltban, mindenképp menj el több boltba, és próbálj fel több modellt, (és ne csak a szépség alapján válogass!), hogy el tudd dönteni, hogy melyik lesz számodra a megfelelő. 🙂

Ha van rá kereted, akkor a sok összegyűjtött tapasztalatodat összegyúrva akár tánccipőkkel foglalkozó cipésszel is készíttethetsz a lábadra szabott cipőt. 🙂 Aztán meséld el, hogy milyen, mert kíváncsi vagyok! 🙂

Anyagok és színek - előnyeik és hátrányaik

A vászon cipők jobb szellőzést biztosítanak, viszont kevésbé nyúlnak, és könnyebben kilyukadnak, tönkremennek, mint a bőr társaik. Másik előnyük, hogy amikor már nagyon koszosak, akkor ki lehet őket mosni.

A bőr cipők alapvetően jól alkalmazkodnak a láb formájához. A bőr szandálok többet nyúlnak, mint szatén barátaik, tartósabbnak is tartják őket. Külső tisztításuk könnyebb, mint a vászon cipőké, de egy hagyományos bőr cipőhöz hasonlóan ápolást is igényelnek. Vizes szivaccsal való portalanítás után bőrápoló szerrel, fényezővel kezelhetők, de tánckellék boltokban árulnak külön erre való termékeket. A szagokat a bőr cipőkből szagsemlegesítő spray-vel tünteheted el, mert azokat mosógépben nem lehet kimosni.

A szatén cipők, szandálok könnyebben koszolódnak, viszont mivel ezek általában testszínűek, ezért kifelé ez annyira ez nem feltűnő. Nedves szappanos szivaccsal vagy erre készült tisztító folyadékkal tisztíthatóak. Bár a bőr talp nem szereti a vizet, de ritkán akár ki is lehet őket mosni. Ekkor fontos, hogy alacsony hőfokot használj, mert lehet, hogy a cipőt összetartó ragasztó nem bírja a meleget, és elenged. Amikor pedig szárítod, ne tedd hőforrás közelébe, csak szobahőmérsékleten hagyd megszáradni. Szerencsésebb, ha kitömve. Egy angol honlapon olvastam, hogy érdemes Scotchguard-dal lekenni a szatén cipőket még újonnan, mert ez megvédi a cipőt a koszosodástól. Ez valamilyen kárpitvédő anyagnak tűnik, nem tudom, hogy mivel lehetne helyettesíteni, ami itthon is kapható. Van ötleted?

Színek terén általában két választás mindig adott, a fekete és a testszínű, mert ezek a leginkább univerzálisak, de ezeken kívül elég sokféle színben kaphatók már táncos lábbelik. A szatén cipőket be is lehet festeni hozzá való festékkel, amit tánckellék boltokban lehet megvenni. Érdemes olyan színt választani, amit sok ruhádhoz fel tudsz majd venni. 🙂 Véleményem szerint mindenképpen jó választás egy testszínű darab, mert az sosem kirívó, és még a lábadat is “hosszabbíccsa”. 😉 De figyelj rá, hogy ha ilyen mellett döntesz, akkor sötét harisnyával ne viseld, ahhoz vegyél külön egy pár sötét cipőt!

Strasszokkal díszített cipőnél számolj azzal, hogy egy-egy darab úgyis le fog esni használat közben, és egy foghíjas díszítés valószínűleg kevésbé mutat jól, pótolgatni pedig macerás. Az ilyen módon díszített cipőket szerintem inkább fellépésekhez érdemes tartogatni.

Hogyan óvjuk cipőnket az elhasználódástól?

Egyik bőr cipőnek sem tesz jót a nedvesség, főleg ha összeesve szárad meg a következő használat előtt, mert akkor azt a formát veszi fel, és összetöredezhet, amikor újra felveszed. Ezt egyik barátom mesélte, akinek az édesapja cipész. Ő az utcai cipőit is naponta váltogatja, és minden használat után kitömi őket újságpapírral vagy fából készült sámfával, ami segít elvezetni a nedvességet, hogy kiszáradhassanak, mire újra rájuk esik a választás. Azzal is óvod őket, ha nem egy párat használsz minden nap, hanem váltogatva viseled őket. Nagyobb befektetés, de mindegyiknek meghosszabbítod az életét, és ha különböző színűek vagy fazonúak, akkor még választani is tudsz, hogy az aktuális tánchoz vagy a ruhádhoz épp melyik illik jobban.

Előfordul, ha a cipő talpa leválik, vagy valamilyen sérülés keletkezik rajta. Ilyenkor cipőragasztóval tudsz segíteni a problémán, ami azért jobb a pillanatragasztónál, mert rugalmas marad száradás után is. Az alábbi videóban megmutatják, hogy hogyan lehet a bőr talpat cserélni, ha már nagyon elkopott.

Milyen kiegészítőkre lehet még szükség?

Összefoglalva, az alábbi kiegészítők vásárlását is fontold meg, ha cipőt tervezel beszerezni:

– Cipőzsák

 Cipőkefe

 Talpbetét

 Lábfrissítő spray (pl. teafa olajos)

 Hintőpor

 Szagsemlegesítő spray

 Sarokvédő

 Cipőápoló szerek

 Cipőragasztó

Igyekeztem sok szempontot megvilágítani. Remélem tudtam segíteni benne, hogy ne lőj bakot, amikor legközelebb cipővadászatra indulsz. 🙂

Véleményedet vagy hozzászólásodat megírhatod alább. 🙂 Ha valami kimaradt, akkor azt is írd meg! 🙂

Szeretettel:
Mesmes

Időközben találtam még egy cikket a témában, ahol kicsit anyagiasabban beszélnek a témáról: Latinfo.hu – Tánccipő Kalauz